Osvrt na intra-muralno takmičenje Mock Trial projekta učenika Opće gimnazije KŠC “Bl.Ivan Merz” Banja Luka

U subotu, 24.11.2018 imala sam priliku da budem dio natjecanja i simulacije suđenja u prostorijama KŠC-a Banja Luka, u ulozi tužioca. Slušajući prvu grupu, bila sam oduševljena glumom mojih prijatelja i tokom suđenja. Tokom igranja moje uloge tužioca, bila sam uzbuđena, ali i svjesna da moram ispuniti jasne uslove i zadatak. Sudije su bile odlične i trudile se da nam što bliže dočaraju stvaran tok suđenja i svojim sugestijama poboljšaju naše uloge. Na kraju svega, drago mi je što sam imala priliku da učestvujem u jednom ovakvom projektu, gdje sam stekla novo znanje i zanimljivo iskustvo, a prije svega dobro se zabavila.

  • Emilija Domić

U subotu na takmičenju koje se odvijalo u zgradi KŠC-a ,srednjoškolci su se bavili nečim neobičnim za njihove godine, bavili su se simulaciom suđenja. Neobično? Apsolutno. Zajedno sa drugima i ja sam učestvovao u tom projektu. Nisam siguran za druge ali za mene to je bilo nešto jedinstveno, jedinstvena prilika da naučim nešto novo, nešto što je jako bitno za moj nastavak života, dobio sam priliku da se upoznam sa sudskim procesom u BiH. S obzirom da imam afinitete da se bavim advokaturom u životu, pozicija branitelja mi je savršeno odgovarala. Nakon što sam u filmovima vidio suđenja svih vrsta u subotu sam se upoznao sa tim kako to izgleda stvarno. Smatram da je cilj ovog projekta potpuno uspio jer sam ja naučio sve što nisam znao o pravosuđu, a nisam znao ništa,

  • Danilo Jovanić

Moja uloga je bila svjedok. Tokom suđenja, prilikom igranja ove uloge bila sam veoma uzbuđena i sa dozom neizvjesnosti čekala da mi tužitelj i branitelj postave sljedeće pitanje. Ova uloga zahtijeva snalažljivost i spremnost na neočekivanja pitanja, te mi je zbog toga bila posebna čast igrati ovu ulogu. Takođe, bilo je jako zanimljivo slušati moje kolege koji su stajali u odijelima, potpuno ozbiljni, davali sve od sebe i uspijevali da naprave odličnu atmosferu na natjecanju. Ovoj atmosferi su naravno pridonijele i sudije koje su uspjele da nam pokažu čitav proces glavnog pretresa, sa svim formalnostima. Uz ovaj projekt sam naučila mnogo interesantnih i korisnih stvari koje nisu samo usko vezane za suđenje, već i uopšteno za prava građana i pravilno postupanje tokom ugrožavajućih okolnosti. Povrh svega sam se dobro zabavila i jako mi je drago što sam dobila priliku da učestvujem u ovakvom projektu.

  • Aleksandra Brnić

Moja uloga je bila Alena Bošnjaka, policajca koji se našao na mjestu zločina, te direktno učestvovao, razoružavajući jednog od napadača. Uloga svjedoka mi se jako svidjela, jer sam htio opravdati postupke policajca. Najveća greška policajca je bila što je iščašio rame jednom od napadača. Svjedočeći u subotu, pokušao sam opravdati njegove postupke i pokazati zašto je sve to uradio.

Moja očekivanja poslije takmičenja su, iskreno, bila jako mala, jer sam smatrao da nisam uspio odbraniti postupke Alena Bošnjaka. Pohvalio bih odličnu organizaciju ove simulacije, ali i stručnjake koji su bili i suci na samom takmičenju. Kroz svih 8 modula osjećao sam se prijatno i mogu sa sigurnošću reći da sam naučio kakva prava i obaveze imam.

 

  • Ivan Petrušinki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *