Mock Trial program iz perspektive učenika KŠC Bl. Ivan Merz Banja Luka

“U Konjicu, 2. i 3. februra, bili smo na finalnom takmičenju MOCK TRIAL projekta. Dva dana smo uživali u sjajnom druženju prožetom znanjem i novim iskustvima.

Po dolasku u Konjic imali smo i više nego dovoljno vremena za odmor, na tome se posebno zahvaljujemo organizatoru jer put nije bio ni najmanje lagan. Nakon odmora počelo je otvaranje koje je prošlo u potpunosti dobro. Konsultacije sa stručnjacima, pravnicima, sudijama i tužiocima, koje je uslijedilo nakon otvaranja predstavljalo je naše završne pripreme za ono što se sutradan odigralo. Veče prije finalnog suđenja proveli smo u društvu naših kolega iz drugih škola, pa smo tom prilikom razmijenili iskustva i uspostavili nova poznanstva. Subota je bila dan za finalni „obračun“. Suđenje je prošlo i više nego dobro, bilo je trzavica sa jedne i sa druge strane, obje ekipe imale su šta da ponude u toku procesa. Krajnji rezultat je, s pravne strane gledišta, bila pobjeda tužilaštva, ali je odbrana sakupila više individualnih poena, no to nije toliko ni važno. Jedino što je bilo važno je ogromno znanje koje smo prikupili kroz čitav proces i sjajno provedeno vrijeme sa našim profesorima, organizatorima i vršnjacima.

MOCK  TRIAL program naučio nas je mnogim stvarima koje bi možda saznali na teži način i to je ono što je taj vikend i čitav projekat učinilo tako posebnim.”

 

Danilo Jovanić III.b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *