Utisci studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli 2019/2020

Objavljeno u kategoriji: Tuzla
Melisa Ruščuklić 

Artikulirati važna pitanja ka stučnjacima iz oblasti pravosuđa, izraditi optužnicu, ispitati „svjedoka“ ili testirati sposobnost izražavanja implicitnih predrasuda izvan sudnice i amfiteatra putem online priključka u korelaciji sa vremenom pandemije rezultirao je ništa manjom širinom usvojenih vještina i znanja u oblasti krivičnog prava. Kroz svaki modul ostvarena je mogućnost svakom participantu pravne klinike da iz perspektive subjekata krivičnog postupaka prati proces, smisao ovako kreiranog modela rada u fazi studiranja nadasve je korisno za studente/ice Pravnih fakulteta. Istakla bih da mi je ovaj vid vannastavnog obrazovanja dodatno podcrtao značaj sagledavanja svih pa i onih naizgled bezazlenih elemenata iz više uglova, iako ponekad izgleda da ih ima nebrojivo mnogo svaki je suštinski važan za konačno postizanja pravne sigurnosti i uobličavanje pravnih odluka. Ovako koncipirana pravna klinika zaslužuje svoje mjesto i u redovnim nastavnim aktivnostima.

Merjem Busnov
Kao što su riječi bez djela nedovoljne, tako i mehaničko učenje bez praktičnosti, za studente/učenike, u konkretnom slučaju pravnike, nije dovoljno. Štaviše, može biti pogubno – u smislu da, kao svršenik Prava niste dovoljno osposobljeni za budući rad u praksi, pa samim tim smanjene su Vam šanse za napredovanje i oblikovanje karijere.  U Bosni i Hercegovini, politika obrazovanja i obrazovanje su u stagnaciji već duži niz godina. Međutim, SLP radionica je progresivan korak ka reformi obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Dakle, radionica je utemeljena prije svega na praktičnom učenju (pisanje optužnice, vježbanje direktnog i unakrsnog ispitivanja, vježbanje javnog govora i gestikulacije, popunjavanje obrasca za intervjuiranje svjedoka, simulacija suđenja i sl.), te dodatno obogaćena učešćem pravnika praktičara, iz oblasti: advokature, tužiteljstva i sudstva.  Također, fun fact jeste, da je SLP klinika u akademskoj 2019/2020. godini, bila značajno drugačija u odnosu na ostale. Naime, klasičan rad i predavanja su obustavljeni, pa je većina SLP radionice protekla u online formi, iz razloga širenja i pojave COVID-19 virusa i u našoj državi. Kada je riječ o online radionici, mogu sa Vama podijeliti pozitivna iskustva. Naša asistentica Maja, potrudila se da nastavimo sa implementacijom projekta – na našu google classroom platformu – postavljala nam je različite zadatke iz Priručnika za SLP kliniku. Također, i studenti su pokazali savjesnost i odgovornost. Ali, ja sam više ljubitelj klasike, tj. odlaska na fax. SLP radionica je primjer dobre prakse, i moja topla preporuka budućim polaznicima.
Adisa Atiković
Ovom prilikom želim da Vam se, prije svega, zahvalim na mogućnosti koju ste nama studentima upriličili, naročito uslijed pandemije Korona virusa. Iako smo bili ograničeni samo na online rad, ova pravna klinika je, uz pomoć naše asistentice Maje, bila veoma zanimljiva, te smo kroz razne zadatke unaprijedili naše znanje, a pri tome i stekli neke nove vještine, izdvojila bih ispitivanje svjedoka kao najinteresantniji dio s kojim smo se susreli u samom radu u okviru pravne klinike, te koja pitanja prilikom koje vrste ispitivanja možemo upotrijebiti, također želim spomenuti i interakciju, kako studenata sa asistenticom, o svim pitanjima koja su nam u samom procesu “padali na pamet”, tako i interakcija sa stručnjacima iz prakse, koji su uvijek imali odgovore na sva naša pitanja. Vrlo adekvatni i konkretni zadaci i veoma dobar priručnik! Veoma dobro i korisno iskustvo, i utrošeno vrijeme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *