SLP Projekat iz perspektive studenata Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru

Koncept „Klinika KP“ smatram jako korisnim i preporučujem ga svim studentima koji su voljni proširiti svoje znanje o Krivičnom pravu. Iskustva koja stječemo u nastavi jako su važna za naše buduće pravno djelovanje. Prezentacije i predavanja stručnih osoba, kao i posmatranje procesa suđenja utječu na moje shvatanje konkretne problematike i iznalaženje potrebnih odgovora. Kada je u pitanju nastava iz obavezne literature izdvojila bih nastavnu jedinicu Javni govor koja mi je uveliko olakšala savladavanje vještine govora i kontrolisanja treme prilikom nastupa u javnosti. Izdvojila bih posebno govore praktičara, odnosno ljudi iz struke, kao najpozitivnije iskustvo koje sam imala u toku ovog kursa. Situacije koje su nam opisivali: iskustva sa različitim tipovima klijenata, greške u prikupljanju dokaznog materijala odnosno uviđaja i sl., smatram veoma bitnim informacijama koje nam daju kurs za buduće djelovanje u praksi. S obzirom na navedeno dolazi se do zaključka da rad u praksi podrazumijeva osim poznavanja svih zakonskih propisa i ostale vještine koje su potrebne da bih se jedan slučaj priveo kraju.

– Adna Hodžić –

Kao i većina studenata i ja sam mišljenja da samo nastava nije dovoljna da bi jedan student mogao shvatiti i razumijeti materiju onoga što slušamo na predavanju.Upravo zbog toga je važno i korisno ono što nam se pruža kroz razne vannastavne aktivnosti. Jedna od tih aktivnosti jeste i Pravna klinika iz krivičnog prava. Kroz dosadašnji period pohađanja ove Klinike  zajedno  sa kolegama sam imao priliku da slušam i naučim nešto novo od stručnih osoba kao što su tužioci i advokati koji su nam prenosili svoje znanje i iskustvo i od kojih smo kroz praktično rješavanje slučajeva mogli bolje shavtiti i razumijeti sve ono što piše u knjizi. Pored toga jedan od zadataka koje smo imali bio je odlazak na sud. Sam ulazak u sudnicu za budućeg pravnika je nešto što je ostavilo poseban dojam. Upoznavanje sa postupkom sudjenja i drugim stvarima vezanih za sudski postupak je u velikoj mjeri doprinijelo da se bolje upoznam sa ovom granom prava. Nadam se da ću do kraja ove klinike uspjeti da proširim svoje znanje zahvaljujući profesorima i svim ostalim koji se trude da nam studentske dane kroz ovakve i slične organizacije učine zanimljivijim, u isto vrijeme i korisnim.

– Aldin Džoklo –

Kliničko obrazovanje za studente prava kojem sam prisustvovala proteklih par sedmica je zasigurno jedno od najboljih iskustava vannastavnih aktivnosti na Pravnom fakultetu kojima sam prisustvovala u toku svoga četverogodišnjeg pohađanja istog. Smatram da je praktičan pristup koji ima prema studentima iznimno koristan i pruža mnogo više mogućnosti od pukog slušanja nastavnog materijala. Također mi se sviđa što u svome programu obuhvata mnogo različitih segmenata koji će nam biti neophodni u daljnjoj karijeri ali i u svakodnevnom životu. Otkrivanje implicitnih predrasuda je korak koji po meni svaki pojedinac treba proći u toku svoga privatnog i profesionalnog života pogotovo u društvu kao što je naše. Vježbanje javnog govora u više navrata (opisivanje sebe, prepričavanje Ted razgovora I iskustava posjete sudu) mi je dosta pomoglo da se oslobodim bojazni od javnog govora ali i da naučim organizovati svoje izlaganje u datom kratkom periodu (cca.5 min).  Jedno od najzanimljivijih iskustava sa Pravne klinike mi je defnitivno rješavanje predmeta Crvenkapice u saradnji sa praktičarima, koje me je naučilo kako se postaviti i u položaju odbrane i u položaju tužilaštva i sve to kroz priču u kojoj je na prvi pogled Vuk “nesumnjivi krivac”. Priručnik za studente je dosta praktično koncipiran i lako se snalaziti u njemu dok prolazimo kroz navedene zadatke. Dosta je koristan koncept “domaćih zadataka” koji nas na neki način motivišu da sami radimo na poboljšavanju svojih sposobnosti i van prostorija Fakulteta. Smatram da bi svi studenti trebali imati priliku u budućnosti učestvovati u projektu kao sto je ovaj.

– Amina Zaklan –

Na samom početku istakla bih da mi se ovakav vid Kliničkog obrazovanja za studente prava u BiH izuzetno dopao. Kroz moje studije koje traju četiri godine, oduvijek sam osjećala i pokazivala afinitet za Krivičnu katedru, odnosno predmete koji je obuhvataju. S obzirom na to, aktivno sam učestvovala na različitim takmičenjima kako na nivou države, tako i na regionalnom takmičenju, a također sam bila učesnik brojnih radionica i konferencija. Ovakva Pravna klinika je za mene definitivno predstavljala nešto novo i na neki način i izazov. Tema koja se obrađivala skoro kroz sve module (implicitne predrasude i njihov utjecaj na naše razmišljanje i rad) je bila itekako korisna za sve studente. Kroz različite module i zadatke, kao i rad s praktičarima, smatram da smo štošta novog naučili, a nešto od ranije i usavršili. Posebno bih istakla i TED prezentacije koje smo morali obavljati tokom Klinike, a smatram da su izuzetno poučne i bitne za nas kao buduće pravnike. Također, u kontekstu različitih modula išli smo više puta u općinski i kantonalni sud na glavne rasprave i vidjeli kako sve to izgleda s druge strane. Dopao mi se pristup i rad svih praktičara s nama, naročito pristup kantonalnih tužioca s kojima smo detaljno i temeljito prolazili kroz direktno i unakrsno ispitivanje svjedoka. Na takav način smo zaista uvidjeli koje su naše greške, šta treba popraviti, na šta trebamo posebno obratiti pažnju, koje prigovore možemo uložiti i slično. Pored svega navedenog, mislim da je ovakav vid učešćaa u Klinici osposobio retoričke sposobnosti svih učesnika, te također mnoge oslobodio straha od javnog nastupa. Na samom kraju nam je ostalo pripremanje završne simulacije koju ćemo spremati s profesorom i asistenticom i nadamo se da će sve biti uspješno izvedeno. Slobodno mogu reći da mi je zadovoljstvo biti dijelom ovakve Pravne klinike koju definitivno smatram značajnim iskustvom!

– Anisa Rizvanović –

Cjelokupan projekat Kliničkog obrazovanja bih okarakterisala kao vrlo korisnog za sve studente. Meni lično je više koristio odlazak na dva suda, nego da je profesor opisao sudnicu i čitavu zgradu do najsitnijeg detalja. Imali smo priliku uživo da osjetimo atmosferu u zgradi Suda, kao i u samoj sudnici. Također, nisam znala da postoje TED prezentacije dok nismo dobili za zadatak da ih pogledamo nekoliko. Taj način dijeljenja različitih iskustava mi je još uvijek zanimljiv, tako da sam ih i nastavila gledati. Što se tiče rada sa praktičarima, smatram da smo mi, kao budući pravnici, dobili odgovore na pitanja koja su nas najviše zanimala, a vezana su za praksu. Dolazim i do dijela koji je meni najviše pomogao, a to je javni govor. Imala sam strah od javnog obraćanja većem broju ljudi, koji sam kroz Kliniku skoro u potpunosti pobijedila. Sve u svemu, iskustvo koje bih svakako preporučila, posebno jer su se doc.dr. Denis Pajić i v.ass.mr. Sunčica Hajdarović jako potrudili da nam približe čitav projekat i sam praktični rad pravnika. Sve pohvale za njihov angažman! Sam materijal koji nam je dat je dobro urađen, međutim voljela bih da sam vidjela još primjera, što je jedina zamjerka. Nadam se da će se projekat nastaviti i u budućnosti.

– Nejla Alić –

Za ovu pravnu Kliniku iz oblasti krivičnog prava sam se odlučila zbog uvodnog predavanja na kojem smo govorili o predrasudama i svo buduće iskustvo mi se učinilo zanimljivim. I zaista jeste. Počeli smo s predavanjima s asistenticom i profesorom koji su ovu kliniku učinili još kvalitetnijom i zanimljivom. Najbitnije na čemu smo radili jeste govor pred drugim studentima i profesorima te time razbijali strah od javnog govora. Prvo predavanje smo govorili o sebi u okviru tri minute; cilj je bio da pokušamo govoriti tri minute, ali ne ni manje ni više što je bilo dosta teško za sve nas: ili smo previše ili premalo pričali, ali tu smo počeli s razbijanjem treme. Nakon toga bih spomenula i posjete sudu te prisustvovanje glavnom pretresu. Pisali smo i optužnice što je jedno ogromno i vrijedno iskustvo. Najbitnije od svega po mom ličnom mišljenju je rad s tužiteljima Darkom Zovkom i Sanelom Pajevićem koji su ovu kliniku shvatili zaista ozbiljno i trudili su se da nam prenesu svo znanje, koje je na zavidnom nivou, i zaista su uspjeli u tome. Pripremanje simulacije u predmetu Vuk i Crvenkapica s tužiteljima je bilo i najbolji dio ove klinike (do sada) jer smo imali priliku da ispitujemo svjedoke, da se nađemo u ulozi svjedoka, a svaku našu grešku su nam tužioci pomogli ispraviti. Zaista iskustvo koje bih svakako ponovila.

– Nina Gosto –

Bila mi je čast biti dio ovog projekta. Ovo iskustvo će mi zasigurno doprinjeti u daljnjem radu i poslu kojim se želim baviti. Sviđa mi se način rada, prvenstveno to što smo imali priliku da pričamo sa advokatom i tužiocima i što su nam mogli dati savjete iz prve ruke, te smo sa njima učili kako se ispitivaju svjedoci, pišu optužnice, ulažu prigovori. Dalje mi se dopada što nismo imali obimnu literaturu iz koje ćemo da učimo nego se sve većinom svodilo na istraživanja i praktični rad. Na početku smo imali zadatak da odradimo par testova i sami sebe suočimo sa svojim predrasudama, te pisanje govora i izlaganje istih, ocjenjivali smo govor tijela, način pričanja i držanja, a to je po meni jako bitno za sve nas koji sutra želimo da se bavimo pravom. Ova radionica je bila poučna i jako zanimljiva. Na simulaciji suđenja ćemo pokazati šta smo sve naučili i koliko smo napredovali.

– Samra Grcić –

Bitno je istaći da je ova Klinika, prije svega, jedno pozitivno iskustvo. Prva prednost koju ova klinika donosi jeste unapređivanje govornih vještina kod studenata kroz opušteno druženje sa drugim studentima, profesorima, te ostalim učesnicima. Također, jedna od dobrih stvari jeste saradnja sa tužiteljima Kantonalnog suda u Mostaru. To nam je pomoglo da dođemo do nekih saznanja koja nismo mogli steći samo teoretskim dijelom na Fakultetu. Kao lijepo iskustvo istaknula bih i posjetu Općinskom sudu u Mostaru i Kantonalnom sudu u Mostaru. Tamo smo išli na inicijativu profesora i asistentice, kako bismo opet stekli neki uvid u praksu i tok glavnog pretresa u određenim krivičnim predmetima. Posebno bih istanknula i TED prezentacije. One su nam dosta pomogle kako u učenju govornih vještina, tako i u nekim stvarima nevezano za Kliniku i Krivično pravo. Takođe, jedna od pozitivnih stvari je i predavanja koja nam je održao i advokat Beganović. Na to bih dodala kao pozitivnu stvar vježbe simulacije glavnog pretresa sa tužiteljima. Vjerujem da će i predstojeći rad na završnoj prezentaciji također biti jako zanimljiv i pozitivan, kao što je to bilo i do sada.

– Svjetlana Kovačević –

Sudjelovanje u pravnoj klicnici iz K.P je jedno pozitivno iskustvo. Gdje smo kroz praktičan rad mogli primijeniti stečeno znanje u dosadašnjem  školovanju. Imali smo  priliku raditi sa  praktičarima  što mi se posebno dojmilo. Jer smo naučili neke nove stvari iz prakse koje ne učimo na predavanjima. Također smo imali priliku posjetiti Općinski i Kantonalni sud gdje smo pratili glavne pretrese. Ova pravna klinika mi je pomogla da prevaziđem tremu od javnog govora. Što se tiče materijala mislim da su šturi i da mogu biti obogaćeni  sa puno više primjera.

– Tarik Hebib –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *